Verhalen uit het verleden

559736110803579“En dan liep ik via de Dam, want ik woonde in de Molenstraat, naar de achterkant van de Coosje Buskenstraat en daar ging ik via de gang naar de uitgang bij het beeld van Frans Naerebout”, ” Dit was een korte route om op het kleine zandje uit te komen”, dit kreeg ik vanavond telefonisch te horen van een 80 jarige Vlissinger.

Het gesprek met deze behulpzame man was kort maar krachtig.

 

559736107470246Hij liep in de jaren ’48-’50 via de achterkant van de Coosje Buskenstraat door de gang (soms stond er een klein beetje water in) naar de toegang naast het beeld van Frans Naerebout,wat toen nog op de kop van de boulevard stond. Daar ging hij met een trap omhoog en kwam uit op de boulevard. Dit was voor hem een korte route naar het ‘ kleine zandje ‘ , nu noemen we dit strand het ‘ kleine strandje ‘.

559736127470244De toegang van deze gang bevond zich aan de rechterkant van de damwand (aangegeven met een 2 op de foto). Ik heb het nog nadrukkelijk gevraagd. Maar het was echt aan de rechterkant. Op mijn vraag of de gang een beetje naar boven loopt was zijn antwoord nee. Gewoon horizontaal, maar aan het eind met een trap omhoog.

– in deze jaren stond het appartementen complex er nog niet. Was helemaal kapotgeschoten tijdens de oorlog. Dus ik denk dat de toegang min of meer bloot heeft gelegen. –

Zijn verhaal bevestigd dus mijn bevinding dat hier een gang heeft gelopen naar het gangenstelsel.

– 3 (niet toegankelijke) toegangen gevonden, nog 1 te gaan –

Nieuwsbrief