Bastion 8 – 1831 –

Voor de linkerzijde van Bastion 8 ligt aan de overzijde van de gracht  een sluis. Deze sluis maakt verbinding tussen de voorgracht en de hoofdgracht.

Op de hoekpunt van Bastion 8 sluit deze met een holle beer aan op de voorgelegen dijkpost.
Aan de linkerkant van Bastion 8 is er een toegang van de Marinewerf over de gracht en een kruitopslag.

In de profielmuur van de laatst genoemde uitgang, is de ingang van de escarpgalerij van Bastion 8. Deze loopt van de  ingang langs de linkerzijde van Bastion 8 tot de hoekpunt van dit Bastion, waar de holle beer is. Door de holle beer, die de rivier ( de Schelde ) van de gracht scheidt en aan de grachtzijde is voorzien van schietgaten komt in de contrascarp galerij van de aan de overzijde liggende dijkpost. Ook deze galerij is voorzien van schietgaten.

Deze contrescarpgalerij is aan het eind1 verbonden met een gemetselde galerij , welke met 4 gangen onder de dijkpost rondloopt en tot hoofdgalerij dient voor de zijvertakkingen van het mijnsysteem. Hierbij opmerkend dat de hoofdgalerij gemetseld is, en de zijvertakkingen opgebouwd uit een houten constructie.

De houten zijvertakkingen zijn gedeeltelijk inwendig aangebracht onder de dijkpost , en lopen gedeeltelijk uit de gemetselde hoofdgalerij naar buiten.

1 aangegeven met de bruine stippellijn aan de overzijde van Bastion 8

De contrescarpgalerij geeft toegang tot een toren, waarvan de onderste etage gelijk is aan de bodem van de contrescarpgalerij. De etage daarboven is van schietgaten voorzien en heeft een uitgang in de dijkpost.

Afbeeldingen zijn  afkomstig uit het Nationaal Archief. Bron : Archief memoriën der Genie, Gemeentearchief Vlissingen Bibliotheeknummer 3038  -V97-
Nieuwsbrief

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.