Gevangentoren

P5150045 kopiegevangentoren mei 2014_kleinerVanmiddag in het kader van het onderzoek naar een toegang tot het gangenstelsel onder de boulevard een rondleiding gekregen door de Gevangentoren. En interessant was het!

Van oorsprong maakt de Gevangentoren onderdeel uit van een toegangspoort tot de stad Vlissingen, de Westpoort. Voor de reden van de bouw van de toren en bijgebouwen verwijs ik graag naar http://vlissingen700.blogspot.nl/search?q=westpoort (even scrollen naar nr 41) en je vindt veel informatie.

Op de foto met daarop een dichtgemetselde toegang en 2 raampjes kan je zien dat dit een verbinding was met de aanbouw. Op (bijna) straatniveau vind je nog zoiets. En ook niet onbelangrijk om te vermelden. De geschiedenis van deze toren is niet zo oud in vergelijking met de fundering van de toren. In de 2e Wereldoorlog is de toren zo beschadigd dat deze eigenlijk nieuw opgebouwd is. Het puntdak is er ook later opgezet.

En dan daal je af in de Gevangentoren, helemaal niet diep hooguit een metertje of 3 en krijg je te horen : ” kijk maar eens hierachter “. En wat zie je dan ? Een deel van een gang die de Gevangentoren verlaat, hooguit 2 meter en dan zand – heel veel zand – . Ik trek de voorlopige conclusie dat er een gangenstelsel is geweest. Het verhaal over de volgestorte gangen is dan ook plausibel en dat deze niet meer toegankelijk zijn. Dan blijft alleen het stelsel bij de Westbeer over ;-

 

 

Nieuwsbrief