Kazematten

Gangen die doodlopen, of toch niet ?  Westerhoofd, Keizers Bolwerk, Bastion XI en de Kazematten, allemaal benamingen voor dezelfde plek in Vlissingen. In voorgaande eeuwen toen de kazematten er nog helemaal niet waren behoorde deze plek toe aan een van de 3 poorten aan zeezijde die toegang gaven tot de stad.

Wat ik opmaak uit een oude tekst is dat deze poort vroeger onderdeel was van een verstevigde muur. In de jaren daarna zijn de zeemuren versterkt en bij de bouw van de kazematten in 1813 door de Franse regering is deze vroegere poort verdwenen en opgenomen in de zeemuur. Er is dus geen afzonderlijk gebouwde poort meer, maar een gewelfde doorgang met bomvrije kazematten aan weerszijde.

We maken even een sprong naar de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting zijn de kazematten gebruikt voor de opslag van torpedo’s. Deze werden vanuit de kazematten naar het uiteinde van het Roeiershoofd gereden waar ze vanuit een torpedobunker afgevuurd werden.

Maar waar het mij nu omgaat is het volgende : zijn er gangen / zijn er gangen geweest ? Waar is die 80 jarige Vlissinger nu in de kazematten gevallen toen hij met zijn vrienden kort na de bevrijding door gangen in Boulevard de Ruyter liep. Hij vertelde het min of meer als volgt : ” Met mijn vrienden (10-13 jaar) liepen (kropen?) wij kort na de bevrijding door gangen onder Boulevard de Ruyter. Opeens viel ik een stuk naar beneden en kwam hard terecht op een zandheuvel. Ik riep tegen mijn vrienden dat ze niet verder moesten lopen anders zouden zij er ook in vallen. Zoekend naar een uitgang moest ik over torpedo’s kruipen. “, ” later ben ik nog een keer in de kazematten geweest en zag waar ik was gevallen.”

Tijdens mijn bezoeken aan de kazematten, en gesprekken met de medewerkers stelde ik vragen over openingen in de muur. Men kon mij niet vertellen wat het zijn. Op tekeningen staan deze openingen niet aangegeven, net zoals de doorgangen die je van de ene naar de andere ruimte leiden. Blijkbaar is dit door de Duitsers gedaan. Men wist mij te vertellen dat er geen tekeningen zijn van deze aanpassingen, verbrand door de Duitsers. Dus dan moet je op onderzoek uit.

Met toestemming, een foto/film camera op statief , opnames gemaakt van deze ‘gang’. Tot mijn teleurstelling blijkt mijn statief te kort te zijn. Deze moet zeker 3x verlengd worden. “Je kruipt er niet in hoor!, niet tijdens mijn watch!”,” niet tijdens mijn dienst vast komen te zitten en dat ik de brandweer moet bellen!”, herhaalde de behulpzame medewerker een paar keer. Dat was ik ook niet van plan, en zou ook niet lukken. Ladder is te laag 😉

En toch is het een zeer interessante ruimte, waar gaat het naar toe ? Weet iemand dit ? Ongetwijfeld gaat dit een vervolg krijgen. < Filmpje met special effects >

Nieuwsbrief

Comments
All comments.
Comments