Opslag van Duitse torpedo’s in de Kazematten ?


In het artikel Kazematten maak ik melding van de opslag van torpedo’s in de kazematten. Dit naar aanleiding van een ooggetuigenverslag.

En ook verschillende websites maken vermelding dat de kazematten gedurende de laatste oorlogsjaren door de Duitsers gebruikt werd als opslag van torpedo’s.

Tot vandaag dacht ik dat ook, ik kon in ieder geval geen bewijs vinden dat dit niet het geval zou zijn geweest.

Echter wees vandaag een scherpziend persoon mij op het afbuigen van het spoor richting de Loodsensteiger in plaats van de kazematten in. < afbeelding 1 >

En inderdaad : het spoor buigt van de ingang de kazematten af.

Hier verder over nadenkend is de ruimte in de kazematten en de doorgang veel te smal om een torpedo te keren. Volgens mij krijg je de torpedo niet uit de kazemat. Los gezien van het feit dat een torpedo ook nog zwaar is, te zwaar om even te tillen. Wat natuurlijk niet uitgesloten mag worden is dat de foto’s gemaakt zijn kort na het gereed komen van de bunker en het uitvoeren van de tests. Dit smalspoor kan tijdelijk geweest zijn en pas later vervangen om de torpedo’s uit de kazematten te vervoeren.

Op 3 november 1944 werd matroos Peters van de Duitse Marine ondervraagd. Deze matroos was (mede) verantwoordelijk voor de torpedo’s. Ze zijn op lokatie gaan kijken, op de Vismarkt (nu Ruyterplein) en daar heeft de matroos uitgelegd hoe de torpedo’s werkte en hoe ze onschadelijk gemaakt moesten worden. Verder werden er nog detonators en andere torpedo gerelateerde zaken gevonden.

Tijdens de aanval in de vroege ochtend van 1 november 1944 zijn er vanuit de torpedobunker nog  2 torpedo’s afgevuurd op de landingsboten. Beide torpedo’s gingen verloren en raakte geen doel. Hierna hebben de Duitsers de bunker opgeblazen.

De torpedobunker was gebouwd op een onbeschutte plek en daarom denk ik dat zodra de aanwezige torpedo’s (2 stuks) afgevuurd waren de torpedobunker niet meer gebruikt kon worden voordat er nieuwe torpedo’s aangevoerd zouden zijn. Torpedo’s vervoeren over een  open steiger terwijl je zwaar onder vuur ligt ? Nee, dat denk ik toch niet.

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Tweede Wereldoorlog Torpedo
Sort by
Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief