Duitse gevechtseenheid,17 mei 1940

Cees van de Burght afbeeldingen 1 (1)_bronvermelding

Gerbrandystraat, café “De Laatste Snik”, Ongeveer 21.00 uur.

De voorhoede van een Duitse SS gevechtseenheid passeert per fiets de gemeentegrens Vlissingen-Koudekerke met grote snelheid, in uniformen, bewapening, uitrusting en taal, nooit eerder gezien en gehoord. 
Eén van hen brulde zo iets als “ aansluiten in rijen”.
Hun handvuurwapens waren aan de horizontale stang van hun fiets gemonteerd.

Wij als toeschouwers stonden als aan de grond genageld en waren sprakeloos van verbazing. Mijn moeder zei plotseling: “alle vrouwen naar binnen, dit is gevaarlijk”.

Voor zover mij bekend zijn in onze omgeving nooit vrouwen ongewild lastig gevallen door Duitse militairen. Voor kinderen waren ze zelfs aardig. Bovendien leerde moeder ons: Het is ook een mens en hij werd gedwongen.

De toestandsveranderingen volgden elkaar op in snel tempo. Na het Franse-Nederlandse leger, met daarna het Duitse bezettingsleger kwam in 1944, na de inundatie te hebben veroorzaakt, van het een op het andere moment het geallieerde leger, hoofdzakelijk bestaande uit Engelse soldaten, kort daarna gevolgd door Nederlandse militairen, voorzien van weer een totaal ander soort uniform, bewapening en uitrusting.

Zelfs hun vervoermiddelen, zoals trucks, mortorfietsen, tanks, bulldozers, etc.

Tekst en afbeelding : Cees van der Burght – De oorlog die geen einde nam –
Afbeelding afkomstig uit het Gemeentearchief Vlissingen

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Tweede Wereldoorlog Infatuate Documenten WO2 Werf Algemeen Restauratie Franse Tijd Engelse bezetting 1809 Engelse Expeditie 1809 Vesting Vlissingen
Sort by
Nieuwsbrief