Restauratie bunker type 630 Binnenhaven Vlissingen

Inleiding

Gedurende de tweede wereldoorlog hadden de Duitsers de grootste plannen om van Vlissingen een onneembare vesting te maken. Beschermd door bunkers gelegen in een kring rond Vlissingen zou iedere aanval van land, zee en uit de lucht moeten worden afgeslagen.

In de jaren na de bevrijding verdween de ene bunker na de andere. Gesloopt moesten ze worden; weg met de herinneren aan de Tweede Wereldoorlog of gewoon omdat ze in de weg stonden. Gelukkig zijn niet alle bunkers ten prooi gevallen aan de sloopkogel. De bunkers die ontsnapt zijn aan ontmanteling, ontsnapte niet aan tand des tijds.

Voor ons het geluk dat er vele zijn die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levendig willen houden door te laten zien dat een bunker niet zomaar een stuk beton is. Zij herstellen met inzicht en deskundigheid de stille getuigen van de oorlog.

Lokatie

Momenteel wordt door Patrick Sloot een bunker gerestaureerd gelegen op een landtong. Gelegen tussen de 2e Binnenhaven en de Keersluisbrug.

2016

1944

Type 630

Het betreft hier een voormalige Duitse mitrailleurbunker van het type 630 met vermoedelijk het bouwnummer 015-128 . De bouw van dit type bunker begon op Walcheren in januari 1943 en de eerste werd opgeleverd in maart 1943.

Dit type bunker is gebouwd om een zware mitrailleur te herbergen. Deze mitrailleur stond opgesteld achter een dubbele stalen pantserplaat. De bunker was ook voorzien van een observatieperiscoop.

Door de geïsoleerde ligging van deze bunker was de inrichting van de bunker zo gemaakt dat manschappen er langdurig in konden verblijven. Dit bracht met zich mee dat dit type bunker beschikte over een nabijverdediging.

Artikel PZC september 2018

Foto's interieur

Facebook pagina

Patrick Sloot die de bunker restauratie voor zijn rekening neemt heeft een mooie en informatieve Facebook pagina.

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. miracles65

    Had jij de geocache die hier lag al gelogd? Ik niet vanwege de broedende meeuwen toen.
    Mooi plekje en mooi verhaal. Succes Patrick met de exploitatie ervan.

    1. Edwin Tilroe

      Hier hetzelfde verhaal. De vele meeuwen werden een beetje gek van ons en wij van hun.

Nieuwsbrief