Militaire Inlichtingendienst

Militaire spionage was een levensgevaarlijke bezigheid. Bij de militaire spionage ging het voornamelijk om informatie over bunkerbouw te verzamelen, vast te leggen en uit eindelijk door te spelen naar de geallieerde. Samen met de door de geallieerde luchtfotografie was het zo mogelijk een beter beeld te krijgen van de vorderingen aan de verdedigingswerken.

Veel informatie was afkomstig van Vlissingers voordat ze de oversteek naar Engeland maakte.

Zo kwam er bij de Militaire Inlichtingendienst in Londen een tekening binnen waarop een aantal Duitse verdedigingswerken staan aangegeven. Op de tekening staan ook een aantal herkenningspunten aangegeven zoals “Standbeeld De Ruyter “

1 Prikkeldraadversperring
2 Standbeeld “De Ruyter “
3 Pier torpedolanceerinstallatie
4 Gevechtsbunker
5 Woonbunker of schuilplaatsen
6 Geschut
7 Seinpost
8 Betonnen muur met doorgang voor voertuigen
9 Arsenaal
10 Werf

11 Elektriciteit Centrale
12 Vlismar olietanks
13 Hospitaal
14 Waterbunker
15 Brug
16 Sluis
17 Aanlegplaats voor oorlogsschepen
18 Marinehaven
19 Haven
20 Pontonbrug
21 Ligplaats flottielje (kleine oorlogsschepen red.)

Schetstekening 1943

Op een schetstekening (1943) is de tankmuur getekend die uiteindelijk zal lopen langs de gehele lengte van de Wilhelminastraat tot aan de zeilmarkt.

“Te Vlissingen bouwt men thans aan een grootte muur die een hoogte van 2 tot 3 Meter moet bereiken; de dikte der muur zal plus minus 2,5 meter zijn.
De rode lijn geeft aan tot waar de muur tot nu toe klaar kwam. Het ligt in de bedoeling de muur door te trekken tot de zee weer is bereikt.  “

Met de laatste zin wordt door de schrijver bedoelt dat het de bedoeling is dat uiteindelijk de gehele stad is omgeven door een tankmuur.

 

Verslag bunkerbouw 1943

Vlissingen, A.M. Filius . Maart 1943

Bij de meeste is het vloeroppervlak 12 bij 10 meter. Ze staan alle aan de duinen, ongeveer 4 à 5 m. onder de vaste grond. De kleinere ongeveer 3 m. Wanneer deze bunkers afgestort zijn, staan ze allen onder het zand gekipt. Het zijn meest allen munitiebunkers. 21 Meter voor zo’n bunker is de artilleriestelling, ook van gewapend beton. In de bunkers zelf zit heel veel vlechtijzer verwerkt. De zoldering is gestort, met heel veel plaatijzer en zware ijzeren liggers. Boven deze liggers en plaatijzer zit ongeveer 2 tot 2,5 meter, soms 1,5 meter beton gestort.

Zoals ik schrijf zijn het meestal munitiebunkers. In de stad Vlissingen is het anders, daar staan aan de Koudekerkseweg en op het sportveld hele zware bunkers, dit zijn gevechtsbunkers.

Deze variëren tussen de 1400 tot 2000 m3.  De meeste hebben behalve de mitrailleurs ook nog een snelvuurkanon.
Door de stad Vlissingen loopt een tankmuur, die is 3,60 meter hoog en is ongeveer 2,5 meter dik.

Z. ( mij is onbekend wie Z is  red.) is zelf betrokken geweest bij de bouw van de munitiebunkers. In deze bunkers wordt normaal 1200m3gewapend beton verwerkt. Er zijn ook kleinere van 800 a 900 m3, maar die zijn in de minderheid.

De bunkers worden opgetrokken op een vloer van 10 bij 12 m. Het inwendige is 3 tot 3,5 meter hoog. Het betonnen dak is dan 2 tot 2,5 meter dik. Van de vloer gerekend worden de bunkers 3 meter diep in de vaste grond gezet. Er wordt daarna zand overheen gestort tot op 1 tot 1,5 meter boven het dak, zodat de bunker onzichtbaar in de duinen opgesteld staat.

De strook langs de kust van Vlissingen tot Zoutelande, d.w.z. 5 kilometer na Valkenisse, bevat 44 van zulke bunkers. Op iedere 2 bunkers is een artillerie opstelling. Iedere stelling heeft een zwaar kustgeschut. Sommige van de stellingen hebben een pantserkoepel. De meeste hebben echter een borstwering en een pantserschild met een teruglopend boven schild.  Zij zijn van boven open.

Er zijn echter ook nog talloze mitrailleur opstellingen in de duinen, ook luchtdoelmitrailleurs. Zware luchtdoelartillerie staat niet in de duinen, wel in Vlissingen.

Aan de gevechtsbunkers heeft Z. zelf niet meegebouwd. Wel weet hij dat daarin altijd 1400 tot 2000 m3beton werd verwerkt. Want dit stond altijd op het werk aangegeven.

Als laatste geeft de opsteller van het verslag nog een advies : ” De oprit van de boulevard Evertsen kunnen ze gerust bombarderen, daar zitten in de woonhuizen niets dan moffen. ” 

Voorbeelden van verzamelde informatie

Bronnen

Nationaal Archief Den Haag :

2.13.71 2058 Ministerie van Defensie te Londen
2.13.71 412 Ministerie van Defensie te Londen
2.13.5375 470 Ministerie van Defensie te Londen

 

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief