Duitse gangen

Zijn de gangen onder de boulevard de Ruyter nu gemaakt door de Fransen of zijn de Duitser gedurende de oorlogsperiode in de weer geweest men een bouwproject ?

Ik zet in op Duits. Maar toch wil ik even de Fransen erbij betrekken. Gewoon omdat het interessant is en ik heb een afbeelding uit 1809 in kleur.

18 mei 1809De Franse Tijd dus. Op tekeningen van de zeewering, die toen bestond uit een muur, een zand/klei laag en daarachter aan de landzijde weer een muur staan er geen gangen ingetekend.

Zoals op de afbeelding te zien is hebben we hier te maken met een ophoging voor geschut en/of manschappen om over de vestingwal te kunnen vuren. Onderlangs zou het mogelijk zijn om soldaten te verplaatsen van het ene verdedigingspunt naar het andere.

Nee, het is Duits. Gebouwd gedurende de bezettingsjaren.

En waarom ? Ten eerste: het metselwerk lijkt heel erg 20e-eeuws. 
Ten tweede :de maten van de ingetekende gangen (1981) komen heel erg overeen met de maten van de toegang van gemetselde schuilkelders in Vlissingen.

bunker 1 maten 1981bunker 1 maten

 

 

 

 

Duits : dikte muur = 0,33 mbunker binnenmaat
1981 : dikte muur = 0,30 m

Duits : Breedte binnenwerk = 0,82 m
1981 : Breedte binnenwerk = 0,75 m

Duits : Hoogte = 2,00 m
1981 : Hoogte = 2,20 m

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En wat te denken van een bestektekening uit 1982, van het begin van Boulevard de Ruyter met daarop aangegeven de tekst “ voormalige militaire gang Duits “.
En getekend een zijgang met een binnenmaat van : 0,85 m.
Het kan niet anders dan dat de gehele gang van Duitse makelij is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Gangenstelsel Gevangentoren / Westpoort Boulevard de Ruyter
Sort by
Nieuwsbrief

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. H.Wever

    Hallo Edwin, het zou heel mooi zijn als er geld zou komen om de gangen toegankelijk zou den worden voor publiek een mooie toeristische attractie zijn .

    1. Edwin Tilroe

      Tsja, als dat eens zou gebeuren. Nee, er is zelfs geen geld om de gangen tijdelijk bloot te leggen en te inspecteren. Misschien iets voor Vlissingen 750 jaar ? Bedankt voor je reactie