Schuilkelders

Het leuke van speuren in archieven is dat je ook veel informatie tegenkomt die uiteindelijk niets te maken hebben met de gang onder de boulevard de Ruyter. Je zoekt op woorden zoals “gang”, “gangenstelsel”, ” gemetseld ” en dan komen er stukken naar voren die je moet gaan lezen. Want je weet maar nooit of er een connectie is met de gangen onder de boulevard. Denk hierbij aan de vraag waar schuilgangen gebouwd zouden kunnen worden ter bescherming van de Vlissingse bevolking.

Zo werd de schuilgang bovenaan de Coosje Buskenstraat al in januari 1940 opgeleverd. Bij deze schuilgang werd gebruik gemaakt van de oude Franse verdedigingsgangen behorende bij de Westbeer. Zie link naar Westbeer
Blijkbaar was het de bedoeling dat deze schuilgang de vervanging zou gaan worden van een houten loopgraaf langs de spuikom.
Zowel de nieuwe gang alsook de oude Franse gang werd voorzien van houten banken en zou zo’n 350 mensen kunnen bergen.

Schuilgang
Schuilgang Westbeer
Kazematten vocht

De kazematten, onder het Keizersbolwerk zouden ook ingericht gaan worden als schuilplaats. Niet alle kazematten, want kazemat nummer 2 werd ingericht als hoofdkwartier van de luchtbeschermingsdienst ( maart 1940 ). Een probleem was echter de hoge luchtvochtigheid in deze kazemat. De PTT kon niet garanderen dat hun apparatuur bij deze hoge luchtvochtigheid zou functioneren. Iets wat natuurlijk wel belangrijk is als er luchtalarm zou moeten worden geven. Een alternatieve lokatie gelegen bij de Hendrikstraat kwam ook in aanmerking als hoofdkwartier. De toenmalige directeur van de Gemeentewerken was niet blij met dit idee. Zijn reden was heel simpel : een hoofdkwartier gelegen tussen de scheepswerf en een gasfabriek was niet erg verstandig.

Deze lokatie aan de Hendrikstraat, bierbrouwerij ” de Meiboom ” werd wel als schuilplaats ingericht. Bij een bombardement in december 1940 sneuvelde hier een aantal ramen waarna de gemeente de rekening van het herstel moest betalen. Dit was ook terecht : de gemeente was verantwoordlijk voor de schuilplaatsen.

schade ramen

Maar in mijn zoektocht ging het om de boulevard de Ruyter. Naast de schuilplaats bij de Westbeer en de Kazematten deed zich ook nog de situatie voor dat er een schuilplaats gebouwd zou gaan worden in de omgeving van de Gevangentoren. Deze situatie omstond door de bouw van de weg rond de Gevangentoren die zou gaan zorgen voor de doortrekking van boulevard de Ruyter. Men zou toch gaan bouwen, en waarom niet gelijk een openbare schuilplaats creëren. Deze schuilplaats zou plek bieden aan 150 personen, kosten 1500,00 guldens. Of deze schuilplaats er is gekomen is mijn (nog) niet bekend.

doorgang

Bronnen Gemeente Archief Vlissingen. Collectie WO2
102   Gemeentebestuur Vlissingen III, 1732 Zorg voor wegen, 1939

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Gangenstelsel Gevangentoren / Westpoort Boulevard de Ruyter
Sort by
Nieuwsbrief

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.