Gang met een lengte van 2000 meter, of toch niet ?

Kort geleden kreeg ik een artikel toegestuurd over een lange gang, die naar of in ieder geval richting Fort de Nolle zou lopen. Tijd om er eens in te duiken.

Kranten 1898

In het Nederlandse Dagblad  de Standaard verschijnt er in februari 1898 een klein artikel over Vlissingen. Het betreft hier een kort schrijven over de situatie die werd aangetroffen boven aan de Coosje Buskenstraat – een oprit naar de Noordzee boulevard -.
Dat er in het artikel gesproken wordt over een hoofdingang die loopt tot aan Fort de Nolle was nieuw voor mij.

Het bovenstaande artikel vindt zeer waarschijnlijk zijn oorsprong in de Vlissingsche Courant van 13/14 februari 1898. Een iets wat langer artikel maar ook de vermelding van de 2 kilometer lange gang.

Verloop boulevard 1809 - 2015

Bovenstaande afbeelding laat de situatie zien van de kustlijn lopende van de vestingmuur tot bijna Fort de Nolle. Aangegeven is de lokatie van Oud-Vlissingen gelegen achter de zeedijk, verder naar het westen een duingebied en de weg richting Fort de Nolle.

Bovenstaand heb ik  aangegeven waar nu ( min of meer ) dezelfde locaties uit 1809 te vinden zouden zijn. Hierbij is het van belang op te merken dat de Nolledijk toen verder naar voren lag.

Zoals te zien is heeft er weinig verandering plaatsgevonden aan het verloop van dit stuk kustlijn. Boulevard Bankert gaat met dezelfde kromming over in Boulevard Evertsen.

2000 Meter

Dat er een gang heeft gelopen bij de Westbeer is bekend, dit was de hoofdgang van het mijnsysteem. Ik vermoed dat er naar deze gang verwezen wordt in het artikel.  Maar ik betwijfel of de lengte van 2000 meter klopt.

Als je nu vanaf de Coosje Buskenstraat naar het windorgel bij de Nolledijk  zou lopen, zonder af te snijden over het strand, dan leg je wandelend een afstand af van 1,5 kilometer. We komen dus nog maximaal 500 meter te kort om aan de lengte van de gang te komen. Daarbij zou  de gang ook nog onder een duingebied hebben gelopen om uit te komen bij Fort de Nolle. Dit Fort was  omgeven door een natte gracht. Dan had de gang ook onder deze gracht door moeten lopen.

Nee, ik denk aan een schrijffout;  200 ipv 2000 meter.

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Gangenstelsel Oostbeer Franse Tijd
Sort by
Nieuwsbrief

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. rem van rerms

  Mooie ontdekking! Weet je zeker Edwin dat hier niet de aanleg van de opgang achter het strandhotel wordt bedoeld?! Werd de Oprit/Coosje Buskenstraat niet een aantal jaren eerder aangelegd?

  1. Edwin Tilroe

   Nee, dat weet ik niet. Ik ben uitgegaan van het krantenartikel.

 2. Rinus

  Ik denk dat ze alles ermee bedoelen ook vanaf de Ruyter denk ik Edwin ik volg van af het begin je schrijven al

  1. Edwin Tilroe

   Dank je wel voor je bericht

 3. Jan

  Dit verhaal ken ik nog wel vanuit me jeugd in de jaren 70. Het zou inderdaad waar kunnen zijn, aangezien ik begin jaren 80 in de tunnels bij de westbeer ben geweest. Zover ik me kan herinneren zat er in het stuk tunnel wat toegankelijk een zij gangetje met een klein kamertje. De tunnel waar je in kon liep door richting coosje en ging naar beneden en kon je verder niet in vanwege water en een andere zij gang idem en deze ging richting de nolle. Alles bestond uit baksteen gewelven behalve de eerste gang, die bestond uit beton en hing nog oude verlichting aan de muur. Waarschijnlijk hebben de Duitsers deze gang aangepast.

  1. Edwin Tilroe

   Beste Jan,
   De betonnen tunnel is een Nederlandse schuilkelder die nooit dienst heeft kunnen doen als bescherming voor de Vlissingse bevolking.
   Afbeelding : https://www.flessinghe.nl/da286/

   Ongetwijfeld hebben de Duitsers deze gang ook gebruikt. Voor meer info verwijs ik je naar https://www.flessinghe.nl/gangen-en-schuilkelders/

   Bedankt voor je reactie op dit artikel. Leuk om een verhaal te lezen van iemand die er ook daadwerkelijk in geweest is. Toch wel een beetje jaloers.

   Groetjes,
   Edwin

  2. jan

   En nog ter aanvulling ,het wat mij toen op een klein kamertje deed lijken komt ook overeen met het kranten knipseltje uit 1898, want daar zaten dicht gemetselde schietgaten in. Denk dat het die beer betreft en dat waar ik het over heb het stukje in die krant is.

   1. Edwin Tilroe

    Voor het slaan van de damwanden in de jaren 80 was er nog maar een klein deel van de beer toegankelijk. Groot gedeelte gesloopt door de Duitsers bij de bouw van de Naereboutbunker. Om aan de ‘overzijde’ te komen moest dit via de nieuw aangelegde schuilkelder (gang) gebeuren.

    Op deze foto ( https://www.flessinghe.nl/fa8480/ ) is de ‘overzijde’ te zien met schietgaten in de richting van de toenmalige vestinggracht, richting vestingwal.

    Het verloop van de gangen is te zien op : https://www.flessinghe.nl/het-begin/ (Aangepaste link, deze link werkt )

    1. jan

     De link “het verloop van de gangen is te zien op” werkt helaas niet.

     1. Edwin Tilroe

      Dit is de juiste : https://www.flessinghe.nl/het-begin/

      Via de tag : ‘ westbeer ‘ is er nog veel meer informatie te vinden over de gangen.

 4. jan

  Dank u, deze link werkt wel. De lange gang vanaf de bunker loopt aan het eind weer over in stenen gewelf en duikt naar beneden en staat vol water. De gang naar links is ook stenen gewelf en duikt ook naar beneden en staat ook vol water. De gang naar rechts was compleet dicht met puin. betreffende de gang/kamertje met dicht gemetselde gaten kan ik er zo even niet op ontdekken. Het waren smalle sleuven en geen grote gaten en was ook aan zee zijde. Naar mijn weten komt dit alles aardig overeen met het stukje in het kranten artikeltje. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de gang naar links dus naar de nolle loopt.

  1. Edwin Tilroe

   Mooie reactie ! Dank je wel
   Ik denk nog steeds : richting de Nolle ( en dat klopt ) maar niet naar de Nolle.

 5. jan

  Het is overigens jammer dat ik mijn bodem radar niet meer heb.

  1. Edwin Tilroe

   Dat is inderdaad jammer. Ik heb al een keer geïnformeerd naar een grondradar. Beetje kostbaar en m te huren ook.