Franse tank, 15 mei 1940


Franse militairen en Tank

Nogmaals een ontmoeting met Franse militairen, wederom in de omgeving van “Der Boede” en tevens voor het eerst in m’n leven met een tank, vermoedelijk een verkenningstank. 
Wat opviel was het ontbreken van een geschutstoren, een zeer laag silhouet en twee naast elkaar geplaatste stalen halve bollen, voorzien van spleetvormig kijkgaten.
Dit tanktype is door mij driemaal waargenomen : 15 mei 1940, juni 1940, naast het fietspad onderaan de duinen bij de Vijgheter en december 1944 op het terrein van het toenmalig dierenasiel, in de directe omgeving van de zogenaamde landingshaven.

(Dit is geen tank maar officieel een Chenillette de ravitaillement d’Infanterie Modèle 1931 R, beter bekend als de Renault UE of kortweg Chenillette.

Het is een rupsvoertuig met twee man bemanning, die zitten onder de stalen bollen. Het diende als bevoorradingsvoertuig voor de infanterie, zoals de Franse naam al precies aangeeft, met een open vrachtbak aan de achterkant van het voertuig. Vaak hing er een aanhanger op rupsbanden achter om de capaciteit te verhogen. -Informatie via Jakko Westerbeke- )

 

 

 

 

 

Tekst en afbeelding : Cees van der Burght – De oorlog die geen einde nam –
Afbeelding afkomstig uit het Gemeentearchief Vlissingen

Nieuwsbrief