Franse Militairen, 14 mei 1940

14 mei 1940 Franse Militairen

Tijdens een van mijn zwerftochten in die dagen had ik voor het eerst een ontmoeting met Franse militairen op een motorfiets in de omgeving van “ Der Boede “.
Ze kwamen uit tegenstelde richting over de provinciale weg, stopten plotseling, plaatsten de motor onder één van de bomen, die langs de kant van de weg stonden, schakelden de motor uit, keken omhoog en staken vervolgens een sigaret op.
Op hetzelfde moment hoorde ik motorgeronk van een hoog overvliegend vliegtuig, in westelijke richting.
Het flitste door mijn hoofd : “nu gaat het hier beginnen”, schieten, bommen gooien. Er gebeurde echter helemaal niets, behalve sigaretten roken.
Het motorgeronk verstomde en de militairen vertrokken zonder zelfs maar een blik in mijn richting. Ik dacht: als dat oorlog is, dan valt het allemaal wel mee. In plaats van te schieten gaan ze sigaretjes roken!
Dit soort denkbeelden zouden gedurende de oorlog drastisch worden bijgesteld.

Tekst en afbeelding : Cees van der Burght – De oorlog die geen einde nam –
Afbeelding afkomstig uit het Gemeentearchief Vlissingen

Nieuwsbrief