Stützpunt Vlissingen 1942 – Überflutung –

In oktober 1944 voerde de geallieerde bombardementen uit op de dijken van Walcheren met als doel het achterliggende land onder water te zetten. Door dit te doen zou onder andere de gevechtskracht van de Duitsers moeten verminderen.

dijkdoorbaak-ter-verdediging-

Überflutung Stützpunkt Vlissingen 1942

Maar in 1942 liepen de Duitsers ook met dit plan rond om als uiterste verdedigingsmiddel delen van Vlissingen onder water te zetten.

Dit zou niet gebeuren door een zeedijkdoorbraak te forceren maar door de dijken langs het Kanaal door Walcheren te openen.

 

 

 

ueberflutung

Überflutung Stützpunkt Vlissingen 1942

Technisch gezien zou het veroorzaken van een overstroming snel te realiseren zijn en samen met het gelijktijdig onklaar maken van de havens zou Vlissingen vanaf de landzijde een onneembare vesting zijn.

De Duitsers realiseerde zich zeer goed dat een groot deel van Vlissingen onder de waterspiegel ligt, een overstroming zou grote gevolgen hebben voor de bevolking.

En hoe evacueer je een groot deel van de bevolking als je aangevallen wordt via de landzijde ?

Laatste dokument wat ik in mij bezit heb is van 5-6-1942 waarin het ‘plan’ zal worden besproken met de bevelhebber van het Duitse leger in Nederland. Of het ooit serieus is overwogen weet ik dan ook niet.

 

 

Nieuwsbrief