V-2 Raketten

V2_voorplaat

De door Nazi-V2- tekeningDuitsland ontworpen onbemande raket – V2 – had de naam “Big Ben” meegekregen van de geallieerden. Het was een raket die verticaal gelanceerd werd en had een bereik tot z’n 360 km, later in de oorlog zelfs tot 450 km.

De V-2 raket ( Vergeltungswaffe 2 ) had een vernietigende kracht en was hierdoor zeer gevreest. Doelen waren : Parijs, Londen, Antwerpen en later zelfs doelen in Duitsland zelf. (bron : Wikipedia)

Vanaf Wacheren zijn er in de maand september 1944 (zeer waarschijnlijk) 6 V-2 raketten afgevuurd. De plek van lancering : Serooskerke.

Na de bevrijding van Walcheren is er onderzoek gedaan naar deze lanceringen en is er op 12 november 1944 een onderzoeksteam naar Serooskerke gegaan. Ten gevolge van de overstromingen was Serooskerke alleen te bereiken per boot. Door de harde wind duurde deze boottocht zo’n anderhalf uur.

V2_walcherenEr zijn verschillende inwoners ondervraagd of ze informatie hadden over de lanceringen en de V-2 raket zelf. De dochter van de smid had zelfs een foto weten te maken van een V-2 transport. Het enige transport wat overdag heeft plaatsgevonden.

Naast de interviews is ook de plek van de lanceringen goed onderzocht.

Het V-2 team bestond uit zo’n 80 man en deze waren gekleed in grijs/groene uniformen, maar zonder insigne. De enige met een insigne was de bevelvoerder.

Het konvooi bestond in zijn totaliteit uit zo’n 15 voertuigen en het transport vond plaatst gedurende de nacht. De V-2’s werden eerst opgeslagen in Middelburg en later, wederom gedurende de nacht vervoerd naar Serooskerke. De volgende ochtend vond de lancering plaats.

Het klaar maken van de V-2 raketten op de lokatie duurde nog zo’n 4 tot 5 uur. Na het loskoppelen van de tractor moest de lanceerinrichting nog gemonteerd, en de raketten gevuld worden met brandstof.

V2 ergens in NederlandDe lancering ging gepaard met een enorme herrie waarbij de grond trilde. Bij helder weer was de raket tot op grote hoogte te volgen. De V-2 boog altijd af richting het westen.

Tweemaal ging de lancering niet goed, de V-2 startte niet of ging niet omhoog.

Het lanceren van de V-2 veroorzaakte weinig schade aan de omgeving. De inwoners kregen het advies de ramen te openen als er een lancering was. Er was nooit schade aan de woningen. Evacueren was ook  niet nodig en de bewaking van de omgeving was minimaal.

En via Serooskerke terug naar Vlissingen

Aan het ” Crossbow” rapport is op 15 november ’44 het onderstaande toegevoegd. Blijkbaar lagen er op de kade van de scheepswerf De Schelde een 6-tal grote metalen objecten die omschreven konden worden als V-2 raketten. Echter waren dit waarschijnlijk onderdelen die gebruik konden worden in observatieposten. Ze bleken er al 2 jaar te liggen. Conclusie : geen relatie met de V-2’s

schelde

En zo zijn we toch weer terug bij ” Op ontdekking in Vlissingen “.

 

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Tweede Wereldoorlog Infatuate Torpedo PZEM
Sort by

Verzetsman Poppe

03-01-2017

1

Niet de afspraak

23-03-2015

1

Torpedobunker

27-10-2014

1

Scheepsblokkade

25-10-2014

1

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief