Tobruk opstelling op de Ruyter

Het blijft een intrigerend bouwwerk, de ‘mysterieuze’  bunker onder de boulevard de Ruyter. In de jaren kort na de oorlog werden de Duitse verdedigingswerken in opdracht van het bureau voor registratie van verdedigswerken ingetekend en opgemeten voordat ze geheel of gedeeltelijk gesloopt zouden worden.
Dit is dus ook gebeurd met de ‘mysterieuze’ bunker.

lokatie van de bunker op de boulevard de Ruyter

Op de tekening  staat ingetekend dat er  binnenin een opening aanwezig is, deze bevindt zich  links van de ingang. Deze opening is afgesloten met een stalen plaat en heeft als omschrijving ‘nooduitgang’ gekregen. Maar is het wel een nooduitgang ?

Nee, ik denk dat niet geheel waar is. Het lijkt er op dat deze doorgang in verbinding stond met het wegdek van de boulevard en eindigde in een betonnen constructie op de boulevard. Hierbij weten we met bijna zekerheid te stellen dat deze constructie een soort van Tobruk opstelling was.

Je moet dit zien als een open verdedigingsbunker. De opstelling kan bestaan uit een machinegeweer, granaatwerper of een luchtdoelgeschut. Het is vergelijkbaar met de opstelling naast de Naereboutbunker bovenaan de Coosje Buskenstraat (Dit komt nog een keer in een andere post voorbij )

Duidelijk is ook dat deze constructie in korte tijd is gebouwd. In september 1944 is er op de foto een ronde opening te zien en een maand later is er om deze opening een constructie gebouwd. Aan de slagschaduw (oktober 1944, laagstaande zon ) van de constructie is te zien dat deze zeker een 1/2 meter hoog was.
Deze snelle opbouw zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met het feit dat Vlissingen in staat van hoge paraatheid gebracht moest gaan worden naar aanleiding van de succesvolle geallieerde opmars

Op de foto  is er te zien dat de bovenzijde van de  muur waar de bunker ingebouwd zit in zijn geheel opnieuw opgebouwd is. Deze nieuwe en misschien te snelle opbouw zou jaren later  er voor hebben kunnen zorgen dat juist dit deel bij de storm  van 1953 dan ook instortte.

Conclusie

De ingebouwde bunker gaf toegang tot een verdedigingsopstelling boven op de boulevard. De Duitsers konden van het lagere gelegen deel, daar waar de manschappenbunkers stonden snel hun gevechtsposten bovenaan de boulevard innemen.
Dit staaft het vermoeden dat er meerdere gangen – lees overdekte loopgraven – aanwezig waren om verschillende bunkers met elkaar te verbinden.

– Met dank aan Pierre Pieterse voor zijn inbreng –

Uit het dagboek van Co Rosendaal een fragment uit de eerste wandeling over de boulevard  kort na de bevrijding van Vlissingen : ” Nu zagen we op de Boulevard ook eens hoeveel bunkers, afweergeschut enz. dat er stond, dat hadden we nooit gedacht.

Bronnen :

  1. Brief van bureau verdedigingswerk Gemeentearchief Vlissingen
  2. Diverse foto’s Vermelding staat bij de foto’s Gemeentearchief Vlissingen
  3. Luchtfoto’s eigen collectie
  4. Registratietekeningen Collectie Gemeentearchief Vlissingen
Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Tweede Wereldoorlog Infatuate Torpedo PZEM
Sort by

Verzetsman Poppe

03-01-2017

1

V-2 Raketten

03-01-2017

1

Niet de afspraak

23-03-2015

1

Torpedobunker

27-10-2014

1

Scheepsblokkade

25-10-2014

1

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief