Winkel van Siebols,1942.

De winkel van Siebols in de Hobeinstraat waar onder anderen snoepgoed en tabaksartikelen verkocht werden. Alvorens op stap te gaan even bij Siebols langs om wat lekkers te kopen. 

Zonder distributiebonnen was er niet veel snoep meer te koop. Dat gold ook voor tabaksartikelen. Voor diverse producten werden surrogaten vervaardigd, zoals koffie, thee, tabak, suiker enzovoorts. Door vele Vlissingers werd het aangeduid als sugeraat of Bucht.

Cees van der Burght

Na het nuttigen van een fles Limonade-Gazeuse (er stond een houten bank in de winkel, waarop de jeugdige klanten hun consumptie konden nuttigen) kocht ik een pakje surrogaat-sigaretten “ Blazertjes” genaamd.
Zittend op de bank en nog boerend van de priklimonade stak ik stoer een Blaazertje op. Dat beviel na enkele ogenblikken zo slecht, dat ik doodziek naar buiten rende en ternauwernood mijn maaginhoud op straat kon uitbraken, nagestaard door enkele omstanders.

Tekst en afbeelding : Cees van der Burght – De oorlog die geen einde nam –
Afbeelding afkomstig uit het Gemeentearchief Vlissingen

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Tweede Wereldoorlog Infatuate Documenten WO2 Werf Algemeen Restauratie Franse Tijd Engelse bezetting 1809 Engelse Expeditie 1809 Vesting Vlissingen
Sort by
Nieuwsbrief