Week 24 Restauratie Oostbeer

Van de laatste muur die grootschalig gerestaureerd moet worden blijft bijna geen steen meer over. Misschien is dit iets te overdreven, maar er moeten veel stenen uit. Ook zijn de houten pilaren verwijderd. Deze hebben er gestaan sinds mensenheugenis. In ieder geval zolang ik mij de Oostbeer kan herinneren.

Vorige keer waren er al stenen verwijderd en opnieuw ingemetseld. Maar als ik zo zie wat er nu weer uit is, lijkt het mij dat dit niet naar wens was uitgevoerd.

Net zoals een groot deel van de buitenzijde van de beer geldt ook hier : bijna niks is meer echt origineel. Sinds 19xx ( ik hoop hier ooit meer van te weten te komen ) is er al veel aan de beer vernieuwd. Hierbij is vaak slecht werk geleverd. Dit kan komen omdat het een  noodreparatie betrof, of gewoon slecht werk.

fa14294
-- GAV, Toegang: 413 Fotocollectie Nummer:14637 -1980-

Het looppad gaat binnenkort voorzien worden van betonnen tegels. In het eerste plan was het de bedoeling dat dit pad lager gelegen zou zijn. Dus met meer diepte. Probleem is dan, als iemand er in zou vallen er claims zouden kunnen komen. Daarom is het nu minder diep gemaakt.

Aan deze zijde moeten er ook nog natuurstenen profielen  geplaatst worden. Als dit is gedaan is deze kant zo goed als klaar. Wat ik gehoord heb zal de restauratie in de tweede week van november klaar moeten zijn.

De bouwkundige opzichter komt regelmatig langs om te beoordelen of het werk goed gaat. Daarnaast beoordeelt hij welke stenen er rot zijn. Hij klopt dan met een hamer op de stenen om te horen welke er vervangen moeten worden.

Wat is er nu origineel ? De binnenzijde van de Oostbeer is vrijwel geheel in oorspronkelijke staat. Hier zijn maar een klein aantal zaken vernieuwd. De buitenzijde daarin tegen, zoals eerder gemeld, is niet meer zo nieuw te noemen.  Door oorlogs- en natuurgeweld heeft de beer schade opgelopen. Ook door het plaatsen van een brug op de beer zijn er nieuwe elementen bij gemetseld.

Op de foto aan de linkerzijde zijn nog originele stenen te zien.  Dit in vergelijking met de foto aan de rechterzijde  waar je kan zien dat er nieuwe handvorm gebakken stenen zijn bijgeplaatst. Dit is gebeurt tijdens de huidige restauratie. Hier zie je duidelijk het verschil tussen oud en wat oud moet lijken. Dit lijkt mij echter onvermijdelijk. Stenen die zo’n 200 jaar blootgesteld hebben gestaan aan de elementen zijn niet te vervangen. Het verweerde krijg je niet terug.

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Restauratie Oostbeer Oostbeer Restauratie
Sort by
Nieuwsbrief

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.