Verslag Vesting Vlissingen 1848 – Deel 2 –

Om tot een betere verdediging te komen van de buiten de vesting liggende werken zou het volgende moeten gebeuren :

  1. Langs het reduit, gelegen op het ravelijn worden palissaden aangebracht. Ook dient er een uitkijkwacht te worden ingesteld en moet er bij de brug over de hoofdgracht een tamboer ( kleine verdedigbare versterking , buiten de omwalling gelegen wat dient tot direct verdediging van een toegang ) gebouwd worden.
  2. Op het glacis, aan de linkerzijde van het ravelijn, een verbreding van de gedekte weg en een iets verhoogde borstwering. Zo ontstaan er betere defensieve maatregelen. Verder dient er nog een wapenplaats te komen.
  3. De hoek van de wapenplaats gelegen aan de overzijde komt 5 meter naar voren te liggen. Hierdoor kan er beter zijdelings worden verdedigd.
  4. De borstwering van de gehele bedekte weg wordt voorzien van palissaden en in de nieuwe wapenplaats komt een wachthuisje.

Deze voorzorgen zijn genomen omdat dit deel het kwetsbaarst is bij een onverwachte aanval. Bij het eind van de bedekte weg ligt een dijk of dam die goed door het ravelijn onder vuur genomen kan worden.

Voorbeeld van pallisaden

De berm onder aan de hoofdwal en het ravelijn hoeft niet van palissaden voorzien te worden. De reden hiervoor is dat de kans dat zeewater bevriest zeer zeldzaam is, en hierdoor de kans dat een vijand de gracht weet over te steken zeer klein is. Mocht het toch gebeuren dan kan bevriezing tegengegaan worden door in of uit de gracht water te laten stromen.

De bestraten dam voor het glacis wordt onderbroken en voorzien van een uitneembare houten brug. Ook komt er hier een tamboer met daarin een wachthuisje.

Er dienen vernieuwen te gebeuren aan de houten constructie van het mijnsysteem gelegen onder de dijkposten voor Bastion 1 en Bastion 8. Ook de schietgaten in de holle beer en de galerij bij Bastion 1 dienen hersteld te worden.

Nieuwsbrief

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.