Uitzicht op een muur van beton

Het zal wel verbeelding zijn, maar als ik naar het standbeeld van Michiel de Ruyter kijk heb ik weleens het gevoel dat Michiel steeds meer richting de zee kijkt en zijn rug naar de stad toe draait. Wetende wat er zich in zijn stad allemaal heeft afgespeeld. Het zal wel verbeelding zijn…

Koopmanshaven_muurZou Michiel geweten hebben dat er in 1973/1974 plannen waren om de Vissershaven (nu Michiel de Ruyterhaven ) te dempen en de Koopmanshaven te voorzien van een hoge betonnen muur ?

In het kader van de Delta-wet had Rijkswaterstaat een plan opgesteld om Vlissingen te beschermen tegen de zee. Een plan, met 1953 in het achterhoofd alleen maar goed, maar voor het stadsgezicht zou het funest zijn.

En geloof het of niet (geloof het maar want het is waar) had het toenmalige collega van B&W wel oren naar het plan. Was dit omdat het zo’n goed plan was ? Nee, een centenkwestie.

Het opknappen van de Vissershaven zou in de miljoenen guldens lopen en het terugkerende jaarlijkse onderhoud vele duizenden guldens.

zeezicht1Dan is het gewoon goedkoper om de haven te dempen en gelijk te maken met het wegdek van de Nieuwendijk.

januari 1974

 

loods krant april 1974Gelukkig heeft bemoeienis van het actiecomité Stadsherstel ervoor gezorgd dat het niet zo ver is gekomen.

Bron : Heemschut 6 december 1973
Bron : Krantenbank zeeland 1974

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Algemeen Restauratie Franse Tijd Engelse bezetting 1809 Engelse Expeditie 1809
Sort by
Nieuwsbrief