Secundair mijnsysteem zichtbaar

Foto 1

Deze gang is een deel van het hoofdstelsel van waaruit er toegang was tot het secundaire stelsel.  Het hoofdstelsel liep onder het bovenliggende vestingwerk. Op verschillende plaatsten waren er mijnkamers aangebracht, sommige in een secundair gangenstelsel. Waar men in de hoofdgang rechtop kon lopen, moest in het secundaire stelsel gekropen worden.

Foto 2

Toegang tot het het secundaire stelsel.  Alle mijnkamers hadden een inhoud van ongeveer 1 kubieke meter. De positie van de verschillende mijnkamers was niet willekeurig gekozen. De verschillende mijnkamers waren onderverdeeld in verschillende groepen. Deze groepen waren zo gebouwd dat ze elkaar bij een explosie zouden versterken. Zo ontstond er  een maximaal effect. De groep waar deze toegang tot behoorde kreeg een totaal van 1378,68 kilogram aan kruit toegewezen.

Hierbij moet ik opmerken dat het zeer reëel is dat dit kruit nooit is geplaatst.

Foto 3

Dit is een moeilijke. Op de tekening komt deze  nergens op uit. Op de bovenstaande afbeelding staan er meer van deze toegangen aangegeven. Elk van ieder heeft geen verbinding met een andere gang. Daarom tast ik in het duister wat dit zou kunnen zijn. Feit is wel dat de tekening overeenkomt met de bevindingen in de Oostbeer zelf.

Foto 4

Na zo’n 15 meter is de gang ingestort. Voor deze instorting ligt nog veel zand en troep.

Het is zeer jammer dat het ingestorte deel niet hersteld zal worden. Aan het oppervlak ligt nu een flinke hoeveelheid grond wat uit de beer is gekomen. Hierdoor is herstel ( naar mijn mening ) uitgesloten.

Of de gang verder zal worden uitgegraven tot aan het ingestorte deel weet ik op dit moment niet. Daar komen we bij het volgende bezoek aan de beer wel achter.

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Restauratie Oostbeer Oostbeer Restauratie
Sort by
Nieuwsbrief

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.