Schoonmaken van de wanden van de Oostbeer

Vol ontzag heb ik kortstondig staan kijken hoe iemand bezig was met het afbikken van grond en zoutresten. ” het lijkt wel cement “, sprak hij terwijl het zweet van zijn gezicht gutste . Ik voelde mij een beetje ongemakkelijk om op het gemakje te blijven staan kijken hoe iemand hard aan het werk was.  Het resultaat mag er wel wezen van al dit harde werken. De beer wordt steeds mooier aan de de binnenzijde.

Na verwijdering van de grond en zoutresten komt er een kleine nis of een toegang tot het secundaire mijnsysteem te voorschijn. Deze ruimte is dichtgemetseld met een enkele laag steen. Hopelijk maakt men hier nog een opening in. Aan de zijkant is een schanier te zien waarmee de ruimte afgesloten kon worden.

De schietgaten in de beer en de schietgaten (foto) aan de grachtzijde zijn ook schoongemaakt.

Verwijderen van kapotte / rotte stenen. Het betreft hier de deklaag van de beer. De laag onder de deklaag verkeert in goede staat.

Aan de buitenzijde van de beer worden de slechte stenen verwijderd. Deze worden later vervangen door nieuwe oude stenen. Door op de steen te kloppen kan men horen of deze kapot of rot is.

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Restauratie Oostbeer Oostbeer Restauratie
Sort by
Nieuwsbrief