Geen enkel deel van de Oostbeer blijft gevrijwaard van restauratie. De muur aan de zeezijde wordt niet alleen voorzien van nieuwe stenen maar is ook weer uitgelijnd. Niet de gehele muur, alleen de bovenste rollaag. Deze laag is niet origineel en is bij een vorige restauratie erbovenop gemetseld.

De bovenste toplaag was naar voren geschoven en hing een klein beetje over de rand. Eerst is er in de laag ruimte gemaakt door een aantal stenen te verwijderen. Hierna is de rollaag teruggeslagen. Dit is gedaan door middel van een uit de kluiten gewassen houten hamer.

Aan het einde van de muur wordt er een nieuw deel opgebouwd. De bedoeling hiervan is om het beeld te doen ontstaan dat deze muur vroeger doorliep. Eigenlijk hetzelfde zoals de zijmuren van de beer, gelegen aan de voorzijde.De ruimte wordt opgevuld met mortel en stenen die over zijn. Dit zijn de zogenaamde vuilstenen. Deze stenen worden toegepast bij werk wat niet aan de buitenkant te zien is. De stenen hebben dezelfde afmeting als een gewone steen. Dit type is ook gebruikt bij de delen die later zijn gestuct.
Om de mortel goed te laten uitharden wordt er water toegevoegd aan het mengsel.

Gerelateerde berichten
Filter by
Post Page
Restauratie Oostbeer Oostbeer Restauratie
Sort by

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.