Metselwerk Oostbeer – toegang –

Net zoals vele historische gebouwen is de Oostbeer opgebouwd uit bakstenen. Deze worden op hun beurt bijeengehouden met mortel.

Deze mortel bestond vroeger hoofdzakelijk uit een mengsel van schelpkalk en zand. Door het toevoegen van gemalen tufsteen ontstond er een waterdichte specie.

Het metselwerk bij de Oostbeer is aangetast door blootstelling aan de buitenlucht. Dit voor vele jaren lang.

Bij restauratiewerkzaamheden is het belangrijk om de gebruikte mortel overeen te laten komen met het omliggende materiaal. Belangrijk is de eigenschap van de mortel als het aankomt op vochttransport. Bij een goede afvoer van het opgenomen vocht blijft de stevigheid van het werk overeind.

De Oostbeer ondergaat een restauratie die hard nodig is. Bij een restauratie is het van groot belang dat de reparaties niet uitgevoerd worden op een moderne manier.

En daar ging het kortstondig fout in de 8e week van de restauratie. Door een miscommunicatie werden de voegen tussen de stenen te breed gemaakt. Wel passend bij nieuwbouw maar niet bij een historisch object zoals de Oostbeer.

Dankzij Vlissinger Peter Hendrikse werd dit opgemerkt en na overleg tussen hem en de uitvoerder werd besloten dit te herstellen.
Het intussen gemetselde deel werd in zijn geheel afgebroken.

De huidige restauratie zal er voor moeten zorgen dat de Oostbeer blijft bestaan. Hierbij is het van belang om de kenmerkende eigenschappen van het metselwerk , bakstenen en mortel te behouden.

Momenteel is men bezig met de opbouw van de twee toegangen tot de Oostbeer.

Gerelateerde berichten
Verfijn zoekopdracht
Post Page
Restauratie Oostbeer Oostbeer Restauratie
Sort by
Nieuwsbrief

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.