Kruitmagazijnen en Kogelparken in de Vesting – 1831 –

1 In de Vesting Vlissingen bevinden zich 3 vrijstaande overwelfde kruitmagazijnen, alle met een zolder. Deze is gelegen in de buurt van de Rode brug, achter Bastion 10. Het bevat 97850 pond buskruit.

2 Achter de Breewaterstraat bij de Westdijk, alsmede een regenbak en welput. Dit kruitmagazijn bevat 90200 pond buskruit.

3 In Bastion 9 is ook een kruitmagazijn aanwezig, 72150 pond.

4 Zowel bij Bastion 1 alsook bij Bastion 8 is er een klein kruitmagazijn aanwezig. Dit is gebouwd in de vorm van een travers ( een kleine wal met opslag ). Ieder kruitmagazijn bevat 10000 pond buskruit.

5 Een kruitmagazijn wat gebouwd is in de vestingwal tussen Bastion 11 en 12 is wegens de hoge vochtigheid zelden bruikbaar.

6 Bij de Kazerne Cavallier bevindt zich een overwelfde toren van vier etages waarvan de onderste door gebrek aan licht vochtig is. Maar waar door de Fransen weleens kruit werd opgeslagen, heden is het niet als kruitmagazijn ingericht.
In de zijmuur van de kazerne Cavallier die als ingang dient voor de toren is een klein kruitmagazijn gemaakt voor zo’n 3000 pond buskruit.

2015

Kogelparken

Er zijn 3 kogelparken1 ;

Een bij het laboratorium, en nog eentje in de buurt hiervan en een om het kruitmagazijn gelegen bij de Westdijk. Hier bevindt zich mede een kanonstelling.

1De plaats, waar zich bij de arsenalen de kogels opgestapeld bevinden.

Overige Bomvrije gebouwen

Onder Bastion 11 ( Keizersbolwerk) bevinden zich 12 kazematten , waarvan er eentje tot batterij1 is ingericht en de ander als wachtkamer.
Ook is er een kleine ruimte in de uitgang langs Bastion 8 gebouwd. Een belangrijker gebouw is tegen de profielmuur aangebouwd en doet nu dienst als magazijn van de Marine. Bij de Marinehaven is ook een onbeduidend gebouwtje wat nu dienst doet als wachtkamer.

1 Plek waar geschut staat opgesteld.

Nieuwsbrief

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.