De bombardementen – Verslag Dr. Jens Rode Kruis –
Dokter Jens Tussen de periode december 1945 en maart 1946 heeft Rode Kruis arts dokter Jens op schrift gesteld wat er zich heeft afgespeeld in Vlissingen gedurende de oorlogsjaren. Het verhaal is grotendeels gebaseerd op zijn verslag, aangevuld met fragmenten uit andere bronnen. Bombardementen  Men kan het zich niet voorstellen
Read More
Mei 1940 – verslag Rode Kruis –
De meidagen van 1940 zijn door vele auteurs met grooten namen beschreven. Velen hebben het overrompelde karakter van den lagen Duitschen overval in fraaie bewoordingen op schrift gesteld, vele beeldende kunstenaars gaven afbeeldingen van het grievende onrecht het Nederlandsche volk is aangedaan zodat het doelloos is hier trachten te vertellen
Read More
Bereik van 15000 meter
Overzichtskaart van 3 geschutsopstellingen en het bereik van dit geschut.
Read More
Problemen met de commandobunker
Het jaar 1942 was het jaar waarin de Duitser de verdediging van de kust gingen versterken. Dit gebeurde  ook in Vlissingen, toename van het aantal troepen en het bouwen van meer bunkers. Door het ontbreken van bouwmaterialen ging het niet altijd volgens plan. Onderstaand document laat zien wat het probleem
Read More
Drinkwatervoorziening Vlissingen
April 1942, Hoe de watervoorziening voor Vlissingen geregeld is in rustige tijden, maar ook de reserves indien de ‘normale’ toevoer stopt.
Read More
Ter verdediging van Vlissingen de dijk doorsteken
Om Vlissingen te kunnen verdedigen tegen een aanval over land was het mogelijk om in korte tijd de dijk rond het kanaal door Walcheren door te steken en zo het voorland onder water te zetten. Het doorsteken van de dijken was volgens de Duitsers wel het laatste redmiddel.
Read More
Het verhaal van bevelhebber Daser
Na de oorlog werden vele Duitse bevelhebbers ondervraagd, sommige direct na de oorlog en andere jaren daarna. Ook Generaal-Luitenant Daser, de bevelhebber van onder andere de maagpatiënten divisie (70th infanterie divisie) is verhoord. Klik op de link om het verhaal (vertaald naar het Engels) te lezen Verhaal van Generaal-Luitenant Daser (pdf bestand)
Read More
Bunkers W1, W3 , W6 en W7
In de dagen voor 1 november 1944 deden bombardementen van de RAF hun werk om Walcheren stormrijp te maken. Ook bunkers rond Vlissingen kregen het zwaar te verduren. Na bombardementen werd er gekeken of het bombardement  het gewenste effect had opgeleverd. De RAF gaf wel aan dat men niet kon garanderen
Read More
Welke invloed hadden de overstromingen op de manschappen ?
Lees hier het antwoord     
Read More
Verteidigungsbereich Vlissingen
Juli 1942 Duits document waarin wordt aangegeven op welke punten er verdedigingspunten zouden moeten komen om de verdediging van Vlissingen te versterken. Het document geeft door middel van de nummers aan waar het geschut komt te staan en er is uitleg met het hoe en waarom deze positie het beste is.
Read More
Ze verwachten ons … toch ?
De Engelsen dachten dat de Duisters op Walcheren nu toch wel door zouden hebben dat er een aanval zou gaan plaatsvinden. Dit bleek niet waar te zijn : pas bij het artillerie bombardement op Vlissingen drong het door dat er een landing op handen zou zijn. bron : Canadees verslag nr.
Read More
Tegenstand bieden was moeilijk
De Duitse verdediging was niet meer optimaal ten gevolgen van de bombardementen, overstromingen en beschietingen vanuit Zeeuws-Vlaanderen.
Read More
Het fort verdedigen tot het eind
De  Duitse commandant op Walcheren, generaal Wilhelm Daser kreeg in augustus 1944 te horen dat niet Vlissingen maar geheel Walcheren en het zuidelijke deel van de Schelde als vesting (Festung / Fortress) moest worden beschouwd.  
Read More
Nieuwsbrief