De Kazematten, verandering 1940-1945

OLYMPUS DIGITAL CAMERATijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Kazematten onder het Keizersbolwerk door de Duitsers onder andere gebruikt als opslagplaats voor torpedo’s.
Nu ben ik zeer benieuwd welke veranderingen men heeft aangebracht in het bouwwerk van Napoleon. Als je de Kazematten heden ten dage bezoekt valt al gelijk op dat de toegangsdeur een grote zware massieve deur is. Deze deur, een gasdeur is door de bezetter aangebracht en men heeft ook toegangen aangebracht in de zijmuren van de Kazematten om zo een doorgang te creëren naar de andere ruimten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAls je bij binnenkomst direct de linker toegang neemt en je loopt door naar de achterste ruimte zie je op een hoogte van zo’n 2 meter een opening in de muur. Deze opening loopt een behoorlijk stuk door naar achter, maar het is niet te zien waar en hoe deze eindigt.

Een tijdje geleden is door mij geprobeerd hier een antwoord op te krijgen door met een camera op een schuifstatief proberen vast te leggen wat zich hier bevindt. Dit is nog niet gelukt. (zie dit bericht).

Wat hebben de Duitsers veranderd aan de Kazematten ? Hebben ze openingen gemaakt die er eerst niet waren, wat hebben ze gedaan ? Daar gaat het mij nu om.

Want dit gaat nog steeds over gangen onder boulevard de Ruyter, zijn die er wel of zijn die er niet. Waarom staat er op een tekening die ik in mijn bezit heb de opmerking :  ” Duitse loopgraven”. Deze staan ingetekend richting de Kazematten.

bundesarchiveNa het aanschrijven van verschillende Nederlandse archieven blijken er geen Duitse gegevens meer te zijn. Dan maar een brief naar het Duitse militaire archief in Koblenz. Misschien hebben die nog wat te melden.

Jammer genoeg konden zij mij ook niet verder helpen.

Dan moet je digitaal de oceaan overstekken en Amerikaanse archieven raadplegen. Ja, en daar hebben ze wel informatie over fortificaties in Nederland en zelfs over Vlissingen.

Ben zeer benieuwd wat voor antwoord ik van hun ga ontvangen.

– Wordt vervolgd –

Nieuwsbrief

Comments
All comments.
Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.