Een open einde van een afgesloten gang

562146353895888Kort na de uitzending van Omroep Zeeland verscheen de melding “ nieuwe mail ontvangen “ op mijn beeldscherm. En dan blijkt het een mailtje te zijn die je hoopt te krijgen, maar niet verwacht te ontvangen.

“ ik zag het item over het gangenstelsel onder de boulevard, mogelijk heb ik nog nuttige informatie nl,
De benedenwoning op Boulevard Banckert X , heeft een kelder die onder de straat doorloopt richting de zee.
Ik weet dit omdat daar vroeger een oom van me heeft gewoond en heeft het mij toen laten zien , dit was zo’n 55 jaar geleden. Het begin had hij netjes ingericht als ondergronds kamertje en vertelde dat er nog een ruimte was die doorliep, waarschijnlijk tot aan de bunker die er destijds nog stond. Met vriendelijke groeten X”

Mijn eerste gedachte was gelijk : hier moet ik achteraan.

Na een aantal dagen ‘gepost’ te hebben bleven de gordijnen van de woning gesloten en zag ik geen enkel teken van leven. Dan maar een brief in de bus en hopen dat er iemand op reageert.

En dat gebeurde al de volgende dag. Na een kort gesprek met de zeer geïnteresseerde bewoonster kreeg ik de uitnodiging om de kelder eens te bekijken. “ Maar verwacht niet teveel hoor, er is geen kelder die onder de boulevard loopt en zeker geen gang” , zei ze om mijn enthousiasme een beetje te temperen.

562146307229226De bouwtekeningen lagen al netjes klaar en ik kreeg een korte uitleg over de opbouw van de woning van voor 1944 en na 1944. Tijdens de oorlogsjaren en bij de bevrijding van Vlissingen heeft het pand veel schade opgelopen en is in de jaren na de oorlog herbouwd.

De grootste veranderingen hebben plaatsgevonden in de jaren 80 en daarna. De woning is opgesplitst in meerdere ‘woningen’, en heeft een kleine uitbouw gekregen en hiervoor zijn er nieuwe heipalen geslagen voor versteviging van de woning. Deze palen gingen tot een diepte van 16 meter de grond in voordat er vaste grond werd bereikt. Dit vertelt blijkbaar veel over de opbouw van de grond.

562146260562564In een gangkast zit er een toegang tot de kelder. Na het verwijderen van een luik kroop ik de stijle trap af en kwam in de kelder terecht. De afmeting is niet groter dan 2,5 bij 2,5 meter en de kelder ligt tot 1,5 meter onder straatniveau. Dus dit was niet de plek die ik had gehoopt aan te treffen.

Verder heeft de woning een flinke kruipruimte / kelder (die ook zo’n 1,5 meter onder straatniveau ligt) en is opgevuld met zand, veel zand. Verder zijn er ook geen aanwijzingen op de tekening te zien dat er vroeger een kelder heeft gelopen onder de boulevard.

Thuis gekomen heb ik een mail gestuurd naar “X” met als bijlage een foto van de woning en mijn bevindingen. Als antwoord kreeg ik te lezen dat het inderdaad de woning is waar het omgaat.

Samen kwamen we tot de conclusie dat de kans groot is dat de kelder tijdens de ophoging van de boulevard opgevuld is met zand en dat de kelder nu niet meer aanwezig is. Ook het aanbrengen van nieuwe riolering zal een rol gespeeld hebben.

Frappant is wel dat op de tekening waar de gangen op staan ingetekend blijkt dat deze gang niet doorloopt tot aan de woning maar op zo’n 4-6 meter van de woning stopt. Zou de gang dan wel een aansluiting op een kelder gehad hebben ?

Dit laatste is natuurlijk speculeren en daar hebben we niet veel aan.

Daarom blijft dit deel een open einde van een afgesloten gang.

Nieuwsbrief